Suomalaiset luonnostaan nörttikansaa?

Tekeekö suomalaisten luonne kansastamme otollisen IT-nörttiydelle?

Meitä suomalaisia pidetään usein ujoina, eristyneinä ja omissa oloissa viihtyvinä. Kaikki me kuitenkin ollaan erilaisia ja ei pitäisi luokitella ketään sen mukaan missä asuu ja mitä kansalaisuutta edustaa. Jos mietitään millaisia IT-nörtit ovat, niin sen mukaan päädytään aika usein siihen millaisia me suomalaiset ollaan. Suomessa on paljon IT-alan ihmisiä, joita myös voidaan kutsua IT-nörteiksi. Tämä voi olla syy siihen millainen moni suomalainen on luonteeltaan. Ei tietenkään kaikki, mutta tarpeeksi moni, että me pärjätään sillä saralla.

Mitä IT-nörtti tekee?

Se mitä IT-nörtti tekee voi olla monenlaista. Joku voi pitää IT-nörttinä sitä suvun tyyppiä, jota voi pyytää avuksi esimerkiksi kun oma tietokone ei toimi. Suomessa on tietokoneita lähes joka kodissa. Lähes jokaisella on kännykkä. Me pidämme siis IT-laitteista. Olemmeko me siis joutuneet laitteiden orjiksi ja miksi? Ehkä me pidämme siitä, että saamme olla yhteydessä sukulaisiimme ja ystäviimme koneiden välityksellä. Olemme siis tietyllä tavalla aika syrjäytyneitä.

IT-nörtti voi olla myös koodaaja. Moni ei työpaikalla juuri liiku omalta työpisteeltään kun tekee työtään koodaamisen parissa. Tämä on aika eristäytynyttä työtä siis. Meistä voi saada helposti kuvan, että olemme kylmiä ja tunteettomia. Varsinkin jos työpaikalle tulee ulkomaalainen töihin. Moni poistuu työkoneeltaan vain syömään ja kahville. Koodaaminen voi olla niin ajatukset poissa vievää, että sitä ei unohda edes ruokatunnilla. Kun menee suomalaisten kanssa ruokatunnille, niin siellä ei juurikaan puhuta. Tätä moni ulkomaalainen ihmettelee. Aika moni kuitenkin juttelee tauolla kännykän tai muun välityksellä muiden kanssa. Tätä voidaan tehdä jopa samalla kun ollaan syömässä.

Pukeutuminen ja IT-nörtit

Suomalaiset eivät yleensä panosta kovin paljon pukeutumiseen. Meitä haukutaankin tuulipukukansaksi. Jos se että suomalainen ei halua panostaa pukeutumiseen on totta, niin sekin näkyy IT-alalla. IT-alan yrityksissä ei usein ole mitään pakollisia pukeutumiskoodeja. Varsinkin jos ei olla asiakkaiden kanssa tekemisissä. Töihin voidaan tulla pinttynyt t-paita päällä ja hellesäällä shortsit jalassa. Monessa muussa maassa tällainen pukeutuminen töihin olisi ihan mahdotonta. Monessa maassa IT-alan miehen pitää tulla töihin puku päällä vaikka ulkona olisi kuinka kuuma ilma.

Eristäytyneitä, epäsosiaalisia jne.

Meitä pidetään eristäytyneenä kansana ja epäsosiaalisina. Moneen muuhun maahan verrattuna me puhutaankin aika vähän. Syy tähän voi olla se että me emme halua puhua turhista asioista. Kuitenkin yleisin aihe mistä puhumme, on sää. Aika moni suomalainen kuitenkin haluaa puhua paljonkin ja ihan turhista asioista. Tätä emme tee kuitenkaan kasvotusten vaan eri laitteiden välityksellä. Ehkä olemme tosiaan niin ujoja, että uskallamme avautua vain tällä tavalla. Moni keskustelee lähes koko ajan muiden kanssa IRC-kanavien, erilaisten keskustelukanavien ym. välityksellä. Työmaailmassa taas olen huomannut, että moni suomalainen katsoo mieluummin striimattavaa webinaaria kuin osallistuu seminaaritapahtumaan. Olemme siis aika IT-nörttiä kansaa. Moni kuitenkin saa tällä tavalla pidettyä yhteyttä sukulaisiin ja ystäviin. Moni löytää tällä tavalla myös uusia ystäviä ja saattaa tavata heitä kasvotustenkin.

IT-nörtin muut piirteet

IT-nörteistä on sellainen kuva, että he syövät roskaruokaa ja juovat energiajuomia. Roskaruokaa suomalaiset kuitenkin syövät vähemmän kuin moni muu kansa. Suomessa ei ole sellaista roskaruokakulttuuria kuin esimerkiksi Jenkeissä. Me emme elä autossamme syöden roskaruokaa ja moni ei tee sitä kotonakaan kuin harvoin. Suomessa moni haluaa syödä terveellisesti. Suomessa töihinkin mennään ajoissa, joten arkisin tuskin moni voi valvoa tietokoneen ääressä. Ehkä me olemme viikonloppunörttejä. Viikonloput ovat valvomista ja roskaruokaa varten. Energiajuomia kuitenkin juodaan Suomessa paljon, koska sen myyminen on pitänyt rajoittaa alaikäisille.

Kertooko Heikki Kuulan biisi oikeasti suomalaisista?